LSPV – Retrospectiva anului 2018

decembrie 30, 2018
Posted in Comunicate
decembrie 30, 2018 admin

Vrem să împărtășim cu voi cele mai importante proiecte și activități desfășurate de LSPV în 2018, cine știe… poate vrei să faci și tu parte din echipa noastră.

Liga Studenților ”Pintea Viteazul” a continuat și în 2018 să reprezinte, să apere şi să promoveze drepturilor şi intereselor studenților, dar și să creeze contexte de învățare pentru studenții și tinerii din Baia Mare. Anul 2018 a fost pentru LSPV un an cu foarte multe activități, cu proiecte, cu experiențe minunate, cu obiective îndeplinite și cu oameni extraordinari care au muncit și crescut împreună.

Anul 2018 a început cu promovarea campaniei ANOSR, cu privire la drepturile și obligațiile studenților în sesiune, iar prima activitate din 2018 desfășurată de LSPV a fost Evaluarea Cadrelor Didactice, al cărei scop a fost de a asigura feedback-ul studenților referitor la activitatea cadrelor didactice desfășurată la curs, seminar, laborator și proiect.

Activitatea noastră a continuat cu Nord Universitar, proiectul prin care am informat liceenii din Maramureș și din județele din împrejurimi cu privire la oferta educațională băimăreană.

De asemenea, LSPV are încă trei membri care sunt studenți evaluatori, care au evaluat cei mai tari profi nominalizați la Gala Profesorului Bologna, un proiect de tradiție al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Scopul principal este îmbunatățirea sistemului de învățământ superior din România prin premierea și promovarea profesorilor ce formează generații, reprezintă adevărate valori şi sunt modele pentru studenți.

Un alt proiect în care membrii LSPV s-au implicat a fost NORD – perspective interdisciplinare – ediția a II-a, o manifestare științifică care a urmărit dezvoltarea și menținerea unui climat științific adecvat la nivelul Facultății de Litere, prin implicarea avansată a studenților şi masteranzilor în activitățile de cercetare. Tot în acest proiect am contribuit la organizarea acțiunii „Săptămâna porților deschise” la Facultatea de Litere – CUNBM, informând și încurajând elevii din liceele din mediul rural despre această oportunitate. În același interval, membrii LSPV au fost implicați și în XGEN Conference – NEXT 100, proiect organizat de un grup entuziast format din profesori și studenți care au dorit să ofere mai multe șanse la o viață mai bună pentru NeXt GENeration (Generația Viitoare).

Un alt eveniment la care LSPV a fost prezentă, este CAREER PLANNER, Târgul Ofertelor Educaționale Maramureș, ediția a VIII-a, unde, împreună cu Facultatea de Litere-CUNBM, a obținut locul I!

Nu putem omite că LSPV s-a ocupat de Programul Național „Tabere Studențești” din Centrul Universitar Nord din Baia Mare. 

Am fost parteneri în organizarea proiectului Atelierul.biz – #UTurn JOBS, un proiect gândit de Asociația Reinvent Baia Mare și implementat din dorința de a reduce numărul tinerilor din județul Maramureș, care se  află în căutarea unui loc de muncă.

Tot în acest an, am fost gazda celui mai mare eveniment studențesc din țară, organizând alături de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), cea de-a XIII-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România. Un alt proiect organizat de ANOSR în colaborare cu Organizația Europeană a Studenților (ESU) la care am oferit sprijin a fost #NextGeneration @BaiaMare.

Odată cu începerea noului an universitar, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare și-a concentrat atenția asupra studenților din anul I, organizând o săptămână plină de activități dedicate bobocilor, iar Liga Studenților ”Pintea Viteazul” ca partener în acest proiect, a desfășurat  multe activități de integrare.

În același interval, am organizat două conferințe, în cadrul proiectului MEDIUL ACADEMIC ȘI TIMPUL LIBER – ediția a II-a cu scopul de a sublinia importanța finalizării studiilor și care este rolul voluntariatului în dezvoltarea personală și profesională.

Un alt proiect important organizat de LSPV a fost Educație non-formală, sprijin pentru studenți, proiect ce a avut scopul de a crește numărul de studenți informați despre beneficiile educației non-formale și conștientizarea importanței acestui timp de educație.

Următoarele activități desfășurate de LSPV au avut în vedere o campanie de recrutare de membri noi în rândul studenților din Centrul Universitar Nord din Baia Mare, sub sloganul „Fii actor, nu spectator!”. Campania de recrutare a adus organizației peste 200 de noi membri, care au beneficiat de un program de mentorat, prin care s-a dorit integrarea lor în organizație.

Din mediul academic în mediul privat a fost un alt proiect care s-a concretizat în trei întâlniri de informare și conștientizare a studenților și a tinerilor, a mediului privat, a mediului academic și a autorităților publice în scopul creșterii conectivității dintre aceștia și pentru a corela planurile de învățământ cu piața muncii.

Am fost parteneri în cadrul unui proiect al Asociației Reinvent Baia Mare care a cuprins două conferințe, și anume: „Citește un Om – Conferință Motivațională” și „Un alt fel de conferință motivaționaă”. Proiectul a oferit tinerilor maramureșeni un context de învățare non-formală, care să-i ajute în viața personală și profesională. În 17 noiembrie, în Baia Mare a avut loc CODECAMP, iar membrii LSPV au făcut parte din echipa de organizatori și pentru acest eveniment.

Deoarece principalul nostru obiectiv este reprezentarea studențească, LSPV s-a ocupat de organizarea alegerilor studenților reprezentanți pentru consiliile facultăților din CUNBM și a senatului UTC-N.

Liga Studenților “Pintea Viteazul” a organizat un curs acreditat ANC de FORMATOR, oferindu-le studenților acces gratuit. Proiectul a adus un număr de 20 de noi formatori certificați.

Următorul proiect marca LSPV a fost Miss Universitaria 2018, cel mai așteptat eveniment studențesc, care a ajuns în acest an la a zecea ediție. Tot în cadrul evenimentului Miss Universitaria a avut loc și reprezentația pregătită în Atelierul de Dans, atelier organizat de LSPV, în care studenții au avut ocazia să învețe dans contemporan.

Liga Studenților ”Pintea Viteazul” a participat la Gala Voluntarilor Maramureșeni, un proiect al Direcției Județene pentru Sport şi Tineret Maramureș.

Liga Studenților ”Pintea Viteazul” a susținut și s-a implicat în proiectele organizate de Baia Mare – Capitala Tineretului din România, cele mai importante dintre acestea fiind: „ONG Quest”, „Summit-ul Tinerilor”, „Gala Tineretului din România”, consultări. Ne bucurăm că proiectele organizate de LSPV au făcut parte din programul BMCTR.

Participarea membrilor noștri la sesiunile de formare ANOSR, „We are NEXT”, a facilitat pregătirea membrilor LSPV în ceea ce înseamnă reprezentarea studențească, promovarea drepturilor și obligațiilor studenților, dar și a activității organizației, au asimilat cunoștințe în domeniul HR, PR, FR, IT și  Imagine.

Pe lângă toate aceste proiecte, probabil cele mai importante realizări ale Ligii Studenților ”Pintea Viteazul” în 2018, au în vedere chiar reprezentarea studențească.  Dacă în anii precedenți, studenții cazați în căminele CUNBM erau obligați să plătească și cantina, începând din anul universitar 2018 – 2019, aceștia au posibilitatea să aleagă dacă vor să beneficieze și de cantină sau nu.

Tot pe partea de reprezentare, trebuie menționată campania „LSPV – te ține la curent” prin care aducem la cunoștință studenților din Centrul Universitar Nord din Baia Mare, toate informațiile care sunt de interes pentru ei.

De asemenea, ne mândrim cu membrii LSPV, care au decis să își reprezinte studenții, să se implice în activități care să-i dezvolte atât pe ei, cât și pe cei din jurul lor, îmbunătățind viața studențească din UTC-N, CUNBM. Un al aspect de care suntem mândri este că prin proiectele și activitățile noastre locale, regionale și naționale , am ajuns la un număr care depășește 10000 de tineri beneficiari.

Rezumând totul, 2018 a însemnat mii de ore de muncă, a însemnat zeci de proiecte realizate, dar și un context favorabil învățării. 2018 a însemnat și legarea unor strânse prietenii și satisfacții provenite făcând voluntariat.

Toate acestea au fost posibile datorită finanțatorilor, sponsorilor, partenerilor, dar mai ales membrilor LSPV.

Mulțumim pentru sprijinul acordat finanțatorilor: Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Primăria și Consiliul Local Baia Mare.

Mulțumim Universității Tehnice din Cluj-Napoca și Centrului Universitar Nord din Baia Mare pentru sprijinul și înțelegerea acordate în acțiunile de reprezentare dar și pentru sprijinul acordat în implementarea proiectelor organizației.

Dorim să fim pe același trend ascendent și în 2019 pentru că noi știm că ORICE E POSIBIL!

Vom continua să reprezentăm studenții și interesele lor, dar și să facem lumea mai bună, deoarece făcând voluntariat, emanăm bunătate, armonie și generozitate.