Au fost aleși noii lideri ai studenților din România

august 17, 2018
Posted in Studenți
august 17, 2018 admin

Capitala Tineretului din România 2018-2019 a găzduit, în perioada 7-15 august, cel mai mare eveniment studențesc național marca Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). În cadrul celei de-a XIII-a ediții a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), cei peste 400 de lideri ai studenților, care fac parte din organizațiile membre ANOSR din toată țara, au dezbătut la Baia Mare situația învățământului superior din România, totodată stabilind prioritățile federației pentru noul an universitar și alegând noul Birou de Conducere.

Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri, 8 august, în Aula Magna a Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, printre invitați numărându-se Ioan Groza, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale (MEN), Nicolae Postăvaru, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Calificări (ANC), Petru Apostoaia, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE), Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România (CTR) și prof. univ. dr. Petrică Pop-Sitar, prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Evenimentele desfășurate pe parcursul FOSR au fost puternic influențate de însemnătatea istorică a Centenarului Marii Uniri, dar și de preluarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Participanții au luat parte, așadar, la dezbateri vizând cele două teme de maximă importanță în momentul de față, dar și la sesiuni de formare în diferite domenii de interes: educațional, resurse umane, scriere de proiecte, fundraising, relații publice, imagine, IT, legislativ și secretariat, leadership și management al proiectelor. Mai mult decât atât, cei prezenți au putut intra în contact cu Adam Gajek, președintele European Students’ Union (ESU), familiarizându-se cu activitatea structurii la nivel european și schimbând bune practici. Dezbaterile au atins și subiecte precum noul proiect de Lege a Educației Naționale și General Data Protection Regulation (GDPR).

 

Evenimentul s-a încheiat cu Adunarea Generală ANOSR, în cadrul căreia au fost aleși noii lideri ai studenților din România, noua componență a Biroului de Conducere fiind următoarea:

Președinte: Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ (delegat Liga Studenților din Facultatea de Mecanică Timișoara)

Secretar General: Andreea-Raluca VIȘINICĂ (delegat Asociația Studenților de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din Universitatea din București)

Vicepreședinte Educațional: Larissa-Sorana BAIAȘ (delegat Liga Studenților Farmaciști din Timișoara)

Vicepreședinte Educațional: Irina DUMA (delegat Organizația Studenților din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca)

Vicepreședinte Tineret: Lenuța-Ioana GRAD (delegat Liga Studenților „Pintea Viteazul” Baia Mare)

Vicepreședinte Relații Interne: Horia MOLDOVAN (delegat Organizația Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca)

Vicepreședinte Dezvoltare Organizațională: Vlad VĂTĂU (delegat Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații)

Vicepreședinte Relații Internaționale: Artur ȚVENTARNÎI (delegat Organizația Studentilor Basarabeni din Timișoara)

Vicepreședinte Relații Publice: Anastasia COSTE (delegat Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara)

Vicepreședinte Proiecte: Daniel-Ionuț CIOCHINĂ (delegat Liga Studenților din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați)

Cenzor: Mihnea-George MUNTEANU (delegat Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare)

Cea de-a XIII-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România a fost organizată cu sprijinul Ligii Studenților „Pintea Viteazul” (LSPV) și al Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare (UTCN-CUNBM). Evenimentul este inclus în programul Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018 – 2019.

Activitatea federației în noul an universitar se va concentra asupra noii legi a educației naționale și a noilor direcții ale Procesului Bologna, noțiuni pe care le va analiza și disemina în rândul studenților pentru o mai bună înțelegere a acestora. În contextul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, ANOSR se va implica în organizarea unor evenimente internaționale, care vor viza direct mediul universitar.

„Următorul an universitar se anunță a fi, din nou, unul plin de evenimente. Dezbaterile din Consiliului Consultativ al Ministerului Educației Naționale, urmate cel mai probabil de lansarea propunerilor din proiectul România Educată, ne vor aduce cu un pas mai aproape de o nouă lege a educației naționale. De asemenea, în plan internațional, România va fi gazda unor multiple evenimente internaționale de mare importanță în perioada în care va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, unele dintre acestea vizând direct mediul universitar și, implicit, studenții. Apropierea față de momentul în care vor fi procese elective în instituțiile de învățământ superior, precum și cele două momente electorale de anul viitor, vor tulbura, fără doar și poate, mediul academic. Suntem convinși însă că vom reuși mobilizarea colegilor noștri pentru a preîntâmpina cât mai multe imixtiuni ale mediul politic în cel universitar. Nu în ultimul rând, noile direcții ale Procesului Bologna vor trebui diseminate în universități, pentru a preîntâmpina o înțelegere greșită a acestora.” – Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, președinte ANOSR