Drepturile studentilor in sesiune

ianuarie 27, 2015
ianuarie 27, 2015 admin

Statutul Studentului, prima iniţiativă legislativă care aparţine 100% studenţilor, adoptat de Ministerul Educaţiei la propunerea ANOSR, garantează studenţilor şi în sesiune o serie de drepturi de care aceştia pot beneficia!

Profesorii nu pot sa dea examen dupa bunul plac ci sunt obligați sa își respecte promisiunile de la începutul anului! În acest sens, Statutul Studentului spune că studenții au dreptul de a fi informați  cu privire la programă și la modalitățile de evaluare încă de la începutul semestrului, iar orice modificare a acestora se poate face doar cu acordul studenților. Profesorii sunt de asemenea obligați să publice și să respecte baremul de notare.

Studenții care au o dizabilitate certificată medical pot beneficia de o modalitate de evaluare separată, adaptată nevoilor lor, cu respectarea cerințelor cursului.

Daca un student consideră că a fost nedreptățit, are dreptul la contestație. Mai mult,profesorul care a evaluat inițial lucrarea nu poate face parte din comisia de contestație! Astfel, devine mult mai greu ca subiectivitatea evaluatorului să afecteze nota finală!

Atunci cand realizează studii și articole de specialitate, studenții beneficiază de drepturi de proprietate intelectuală. Cu alte cuvinte, profesorii nu își mai pot asuma rezultatele muncii studenților fără recunoașterea adecvată a acestora!

Studenții mai trebuie să știe că au dreptul de a accesa toate regulamentele universitățiide a primi răspuns scris la cereri și de a face sesizări atunci când constată nereguli.

Cei care constată încălcări ale prevederilor menționate sunt încurajați să le documenteze și să le trimită către Liga Studentilor pin intermediul site-ul www.lspv.ro sau aplicatiei Student Baimarean disponibila pentru descarcare in magazinul Google Play!

Statutul Studentului este denumit oficial Codul Drepturilor și Obligațiilor Studentului și a fost adoptat prin Ordin de Ministru în 30 Martie 2012. Acesta are caracter obligatoriu pentru toate universitățile din România.

Studenții au dreptul să fie evaluați corect, în acord cu baremul de notare și condițiile anunțate de profesor la începutul semestrului. Statutul Studentului obligă universitățile să evite o serie de abuzuri des întâlnite până acum, fără a afecta însă în vreun fel dificultatea examenelor și seriozitatea procesului de evaluare.