Studentii si elevii maramureseni au protestat la Timisoara

august 8, 2013
august 8, 2013 admin

Liga Studentilor Pintea Viteazul, reprezentantul studentilor baimareni si Consiliul Judetean al Elevilor Maramures, au participat in perioada 2-8 august la Timisoara la cea de-a opta editie a Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania, eveniment marca ANOSR, LSPV fiind membru cu drepturi depline ANOSR.

Cea de-a opta editie a reunit peste 300 de reprezentanti ai studentilor din organizatiile studentesti din Romania. Pe parcursul celor 7 zile, s-au pus cap la cap nevoile studentilor din Romania dar au si cautat solutii pentru acestea, aducand in prim plan nevoia de finantare a educatiei.

In acest an, evenimentul a fost organizat de asociatiile studentesti din Universitatea “Politehnica” din Timisoara, membre COSPol (Conventia Organizatiilor Studentesti din Politehnica).

In cadrul evenimentului, Miercuri 7 august, a avut loc si un protest inedit pus la cale de cei 300 de reprezentanti ai organizatiilor. Pentru a trage un semnal de alarma fata de consecintele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educatie, studentii au afisat mesaje de genul „Educatia salveaza natia”, „Ne-au mintit toti guvernantii, am ajuns la coada vacii” „Si vacile ne vor la scoala”, „Fii student, adopta o vaca”, „Vaca n-are nicio vina”, „Doi km de autostrada = un camin de 700 locuri”, „Ai 6%, ai sanse!” sau „Vrem 6% din PIB pentru educatie” si s-au plimbat, alaturi de o vaca, pe strazile orasului, aratand ca educatia a fost lasata la „coada vacii”. De asemenea s-a amintit de asumarile facute la nivel international de Romania, de prevedereaLegii Educatiei Nationale prin care se stipuleaza acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educatie si de promisiunea facuta de partidele politice in acest sens, prin Pactul National pentru Educatie.

O parte dintre nemultumirile studentilor:

– Cresterea taxelor de studiu si a taxelor de camin

– Bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decat prevede legea

– Jumatate dintre studentii din Romania abandoneaza facultatea

 „Am decis sa protestam pentru ca ne-am saturat de promisiunile pe care le fac toate partidele politice referitoare la educatie. Consider ca educatia ar trebui sa fie o prioritate in orice stat si nu lasata la urma. O societate fara educatie e o societate mediocra. Atata timp cat noi, ca stat, nu finantam corespunzator educatia nu vom avea nici rezultate pe viitor. Educatia nu este o cheltuiala, ci o investitie pentru viitor. Protestam pentru ca ne pasa de educatie, pentru ca ne dorim o societate responsabila, pentru ca ne dorim ca statul sa contribuie la formarea cetatenilor, pentru ca ne dorim sa ramanem in tara, pentru ca ne dorim sa contribuim la o Romanie puternica prin cultura si educatie.Vrem 6% din PIB si il vrem acum! Azi l-am cerut in Timisoara. Insa nu ne vom lasa si il vom cere in toata tara. E doar inceputul. De asemenea, ne bucuram de buna colaborare pe care o are ANOSR-ul si implicit organizatiilr studentesti cu CNE-ul(Consiliul National al Elevilor) si ca au fost alaturi de noi. ”  Daniel Orza – Presedinte Liga Studentilor „Pintea Viteazul”

Colaborarea elevilor cu organizatiile studentesti reprezinta un semnal de normalitate transmis reprezentantilor sistemului educational romanesc. Avem responsabilitatea de a elabora politici de tineret relevante si in beneficiul elevilor si studentilor iar acest eveniment a oferit cadrul prielnic pentru a pregati actiuni comune pentru perioada urmatoare. Actiunea de protest la care am participat trebuie sa reprezinte un mesaj pentru guvernanti.Razvan CINDEA – Secretar executiv al Consiliului National al Elevilor si Presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor MM

 Comunicatul de presa

 

 

, , , , , ,