rain
LSPV

Te ține la curent

CUNBM – ÎNCĂ 6 PROFESORI BOLOGNA CARE NE INSPIRĂ

Șase cadre didactice ale Centrului Universitar Nord din Baia Mare au primit distincția de Profesor Bologna, ei vor fi premiați în cadrul Galei Profesorului Bologna, care se va desfășura anul acesta la Timișoara în data de 19 mai.

Gala Profesorului Bologna este un proiect național, de tradiție, al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care a ajuns la a XI-a ediție.  Scopul principal al proiectului este îmbunătățirea sistemului de învățământ superior din România prin premierea și promovarea profesorilor ce formează generații, reprezintă adevărate valori și sunt modele pentru studenți.

Gala Profesorului Bologna este singura inițiativă studențească de a premia Profii Tari din învățământul superior românesc și singura distincție pentru cadre didactice bazată exclusiv pe aprecierea studenților.

Centrul Universitar Nord din Baia Mare se poate mândri acum cu încă șase Profesori Bologna:

Raul Florin-Drența – Facultatea de Inginerie

Melinda Achim – Facultatea de Litere

Liliana Voș – Facultatea de Litere

Mara Hajdu – Măcelaru – Facultatea de Științe

Rita Toader – Facultatea de Științe

Petrică Pop-Sitar – prorectorul Centrului Universitar Nord din Baia Mare

Prima etapă a proiectului constă în pregătirea studenților evaluatori, care au evaluat profesorii nominalizați de către studenții din România. Astfel, în perioada 8-11 martie 2018, s-au desfășurat atelierele de formare ale studenților evaluatori în patru centre universitare: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, la care au participat și 3 membri ai Ligii Studenților ”Pintea Viteazul”: 

Puț Claudiu Olimpiu – 9 evaluări

Luis Nagy – 6 evaluări

Andreea Alexandra Terheș – 11 evaluări, fiind printre primii trei studenți evaluatori din țară cu cele mai multe evaluări realizate. Iată o parte din experiența ei:

„Premiem marii profesori care ne inspiră!” – acesta este deviza după care ne-am ghidat în <<misiunea>> noastră. Dacă până acum profesorii căutau studenți interesați, flexibili și pricepuți la ceea ce fac, acum noi am căutat profesorii cu aceste calități, plus multe altele care să reprezinte portretul Profesorul Bologna. Munca de student evaluator nu a fost una ușoară, dar de fiecare dată ne-am motivat în momentul în care vedeam profesori extraordinari. Sunt acei profesori care te fac să mergi cu plăcere la cursurile lor. Chiar aveam <<un avertisment>> la training care suna în felul următor : <<Atenție! Unii profesori pot crea dependență!>>

Noi am găsit acești profesori, care prin diferite metode te fac să asiști cu foarte mare plăcere la ore. Bineînțeles sunt profesori diferiți cu metode de predare diferite, dar toți cu același scop, iar acest scop ne motivează pe noi să-i încurajăm, să îi susținem și să-i premiem pentru ceea ce fac pentru noi, studenții.

Am discutat cu colegii mei despre această experiență și putem să spunem că cea mai mare satisfacție pe care poți să o ai ca student evaluator este momentul în care îi anunți pe profesorii nominalizați că au fost propuși pentru a primi titlul de Profesor Bologna de către studenții săi. Sentimentul de mândrie și recunoștință care îi cuprinde, atât pe ei cât și pe noi, este superb, li se luminează fața, iar bucuria li se citește pe chip. Noi am avut ocazia să trăim aceste sentimente datorită oportunității oferite de LSPV, și implicit ANOSR. Mulțumim!”  a spus Andreea Alexandra Terheș, student evaluator.

 

 

Sursa: https://www.google.ro/search?client=opera&hs=bfc&tbm=isch&sa=1&ei=W1LsWtCzI8GdsAHGv5bYBw&q=intership.gov+&oq=intership.gov+&gs_l=psy-ab.3...2609.3233.0.3646.4.4.0.0.0.0.110.363.3j1.4.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.0QwwAGhfCCw#imgrc=BOJY2TRHWcUwuM:
Sursa: https://www.google.ro/search?client=opera&hs=bfc&tbm=isch&sa=1&ei=W1LsWtCzI8GdsAHGv5bYBw&q=intership.gov+&oq=intership.gov+&gs_l=psy-ab.3...2609.3233.0.3646.4.4.0.0.0.0.110.363.3j1.4.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.0QwwAGhfCCw#imgrc=BOJY2TRHWcUwuM:

În data de 19 aprilie a început Programul Oficial de Internship al Guvernului României, ediţia 2018, care se va desfășura sub egida Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Programul, ajuns la a IV-a ediție, va avea loc în această vară, în perioada 16 iulie-14 septembrie și se adresează studenților și tinerilor care doresc să intre în contact cu instituțiile ministeriale ale Guvernului și ale autorităților publiceSunt alocate 200 de locuri, iar pe perioada stagiului de practică, internii vor beneficia de o bursă lunară de 1.000 de lei, iar la finalul perioadei de internship vor primi un certificat din partea Guvernului României şi, la cerere, o scrisoare de recomandare.

Calendarul de organizare şi desfăşurare a ediţiei 2018 a Programului de Internship este structurat astfel:

 •     19 aprilie – 14 mai: depunerea candidaturilor online;
 •     14 mai – 3 iunie: evaluarea candidaturilor;
 •     4 iunie -22 iunie: interviuri online;
 •     29 iunie: anunţarea rezultatelor;
 •     16 iulie: deschiderea Programului de Internship;
 •     14 septembrie: închiderea Programului de Internship.

Mai multe detalii privind procedura de înregistrare în acest program, le găsiți aici: http://internship.gov.ro/register

Mai multe detalii găsiți aici: http://internship.gov.ro 

Circulară: https://inginerie.utcluj.ro/files/anunturi/2018/Mai/DOC651.pdf

SĂPTĂMÂNA PORȚILOR DESCHISE la Facultatea de Litere

Facultatea de Litere și Liga Studenților ”Pintea Viteazul” organizează în perioada 9 – 12 mai 2018, între orele 9:00 – 16:00, SĂPTĂMÂNA PORȚILOR DESCHISE. (Str. Victoriei, nr. 76)

În această perioadă oferim elevilor șansa de a fi studenți pentru o zi pentru că vor putea participa ca spectatori sau cu lucrări (referate) la Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Studențești „NORD – perspective interdiciplinare”.

Ce ai tu, ca elev, de câștigat din această experiență:

 • posibilitatea de a participa/ susține referate la Sesiunea Națională de Comunicări Științifice Studențești;
 • posibilitatea de a vedea cum e să fii student pentru o zi;
 • dialog deschis cu cadrele didactice și cu studenții;
 • vizitarea campusului universitar – săli de curs, bibliotecă, laboratoare, cămine, cantine, sediul organizației studențești;
 • o nouă experiență;

Mai multe detalii despre „NORD – perspective interdiciplinare” găsiți aicihttp://litere.cunbm.utcluj.ro/nord/

 

 

Vești bune pentru studenți! Locurile în tabere aproape că se dublează!

În urma demersurilor realizate de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Ministerul Tineretului și Sportului a adoptatOrdinul nr. 290 din 13 aprilie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a Programului Național „Tabere studențești” 2018. Față de anul precedent, această metodologie prevede următoarele:

 • În premieră vor putea beneficia de aceste locuri și studenții de la forma de învățământ „cu taxă”
 • Repartizarea se va face exclusiv în funcție de medie
 • Se păstrează categoria de locuri acordate în baza unor cazuri sociale, reprezentând maxim 20% din locurile repartizate unei universități

De asemenea, numărul total de locuri acordate pentru Programul Național „Tabere studențești” 2018, a crescut cu 66,6%, de la 6.000, la 10.000 de locuri. Cele mai mari creșteri se înregistrează în cazul instituțiilor de învățământ superior în care există o proporție mai mare a studenților care nu beneficiau de un loc bugetat. Efortul bugetar pentru a acoperi aceste creșteri este 2.000.000 de lei.

Vezi repartizarea pe instituții de învățământ superior aici: http://mts.ro/wp-content/uploads/2018/04/ANEXA-2-Repartizare-tabere-stud-2018.pdf

În ciuda faptului că există în continuare probleme în ceea ce privește varietatea locurilor de cazare și sumele insuficiente alocate pentru hrana participanților, considerăm că prin OMTS nr. 290/2018 s-au realizat modificări importante în structura Programului Național „Tabere studențești”, aducând o schimbare în bine semnificativă.

Vezi propunerile ANOSR aici: http://www.anosr.ro/wp-content/uploads/2018/04/Amendamente_ANOSR_metodologie_tabere_2018.pdf

 

Sursa: http://www.anosr.ro/vesti-bune-pentru-studenti-locurile-in-tabere-aproape-ca-se-dubleaza/

Tabere Studențești 2018

Vrei să mergi la munte sau la mare GRATIS?

Descarcă cererea: https://drive.google.com/file/d/1ty2DrrF6-DKIcFRy8JwPImRxDrATxFap/view?usp=sharing și depune-o la secretariatul facultății tale în perioada 24 aprilie – 22 mai 2018.

Locurile în tabere se acordă în funcție de două categorii de criterii:

Locurile în tabere se acordă în funcție de două categorii de criterii:

a)cazuri sociale (maximum 20% din numărul total de locuri repartizate universităţii) – studenţii orfani de ambii părinţi, cei proveniţi din casele de copii sau plasament familial, romi, absolvenţi ai liceelor din mediul rural sau din oraşe cu mai puţin de 10.000 de locuitori şi cei care beneficiază de burse sociale. În cazul studenților care aplică pentru un loc de tabără acordat în funcție de criterii sociale, la propunerea ANOSR, ierarhizarea acestora se va face exclusiv pe baza criteriilor sociale, iar criteriul de student-integralist nu se aplică.

b)studenţii cu rezultate deosebite obţinute la învăţătură în anul universitar precedent (2016-2017) sau în semestrul 1 al anului universitar curent (2017-2018), în cazul studenților din anul 1, ciclurile de licență și master, și studenții care au avut activităţi în cadru organizat, al universităţilor, la diverse manifestări culturale, artistice, ştiinţifice, sportive și de voluntariat.

 

Pentru a beneficia de un loc în tabără poate aplica orice student înmatriculat la forma de învățământ cu frecvență, pe loc finanțat de la bugetul de stat sau cu taxă, la ciclul de licență sau de master, ce este integralist și are vârsta sub 35 de ani. În cazul studenților care aplică pentru un loc de tabără acordat pe criterii sociale, criteriul de integralitate nu se aplică.

Calendarul repartizării locurilor de tabără:

 •  depunerea cererilor – 24 aprilie – 22 mai 2018
 •   afișarea, la avizier și pe site-ul facultății, a listelor cu studenții care au solicitat un loc de tabără – până cel târziu la data de 28 mai 2018
 • desemnarea comisiilor de selecție a studenților beneficiari până la data de 30 mai 2018
 • analizarea listelor întocmite și a cererilor depuse în perioada 5 iunie-8 iunie 2018
 • afișarea, la avizier și pe site-ul facultății, a studenților ce vor beneficia de un loc de tabără – până cel târziu la data de 11 iunie 2018
 • depunere de contestații (personal, la secretariatul facultății, sau prin e-mail, la adresa de e-mail afișată de facultate odată cu publicarea listelor cu beneficiari) – timp de 48 de ore după afișarea listelor cu studenții ce vor beneficia de un loc de tabără
 •  afișarea, la avizier și pe site-ul facultății, a listelor finale cu studenții beneficiari de loc de tabără, după contestații – până cel târziu la data de 15 iunie2018
 •  alegerea seriilor și locațiilor de tabără de către studenții beneficiari de loc de tabără – 21-22 iunie 2018
 •  începerea primei serii de tabără – 16 iulie 2018.

Taberele studențești se vor desfășura în perioada 16.07.2018 – 30.08.2018. Această perioadă este împărțită în nouă serii cu durata de cinci zile fiecare:

Seria I 16.07 – 21.07.2018

Seria II 21.07 – 26.07.2018

Seria III 26.07 – 31.07.2018

Seria IV 31.07 – 05.08.2018

Seria V 05.08 – 10.08.2018

Seria VI 10.08 – 15.08.2018

Seria VII 15.08 – 20.08.2018

Seria VIII 20.08 – 25.08.2018

Seria IX 25.08 – 30.08.2018

Începând de anul trecut, în fiecare serie de tabără studenții vor trebui să participe în mod obligatoriu la două activități a câte două ore fiecare:

 •  prezentare a programelor și politicilor Ministerului Tineretului și Sportului susținută de către un reprezentant al Direcției Programe și Tabere pentru Tineret și Stundeți (DPTTS);
 •   două ore un curs de participare civică susținut de către un formator din cadrul federațiilor studențești, membru al comandamentului de tabară.

Pentru mai multe informații vă rog să accesați acest link către metodologie: https://drive.google.com/file/d/1Ba1Tj06QYbDZBt7RKlUUzyg8JZGW9MJ3/view?usp=sharing

Comunicat ANOSR: http://www.anosr.ro/vesti-bune-pentru-studenti-locurile-in-tabere-aproape-ca-se-dubleaza/

Performanțe obținute de către studenții Facultății de Științe

Liga Studenților ”Pintea Viteazul” aplaudă performanțele obținute de către studenții Facultății de Științe a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare:

 •  “Robotul de Asistenţă”– proiectul dezvoltat de Anca Osan şi Alexandru Alexan, doi masteranzi ai Centrului Universitar Nord din Baia Mare, a fost premiat de către compania SoftVision pentru cel mai bun proiect studențesc. Robotul are senzori de mişcare şi poate fi controlat de la distanţă printr-o aplicaţie sau prin comenzi vocale, având funcţie de asistenţă. Utilizatorul îi poate comanda să se deplaseze în direcţiile dorite, să urmărească un corp în mişcare sau să transmită video live pe internet.
 • Mezei Cristiana fost câștigătorul Sesiunii de Comunicări Științifice din 2016 pentru lucrarea „Controlul HVAC prin programare LabView”, prezentată la secţiunea Ingineria Curenţilor Tari.
 • Pop Adrian Ioan a fost premiat de UAC Europe pentru lucrarea „Smart/Secure/Connected home. An affordable Arduino based system”, prezentată la secţiunea Ingineria Curenţilor Slabi din cadrul Sesiunii de Comunicări Ștințifice din 2016.
 • Florinel Daniel Libotean,Ștefan Bereghiciși Andrei Vass au câștigat Premiul III la concursul de programare DEIK, organizat de către Universitatea din Debrecen.

 

Sursa: http://www.emaramures.ro/despre-organizatorii-conferintei-xgen-next-100-facultatea-de-stiinte-centrul-universitar-nord-din-baia-mare/